Vyhledej
Spolek pro Dvorek > Co se děje

Koncert s premiérou skladby Lukáše Hurníka

Redakce, Římskokatolická... / 6.09.2015
V neděli 20. září 2015 v 16.00 hod. se bude v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové n. L. konat koncert, jehož vrcholem bude světová premiéra skladby Litanie ke sv. Janu Křtiteli. Autorem této skladby psané pro Královédvorský chrámový sbor je hudební skladatel, publicista a ředitel Českého rozhlasu 3 Vltava Lukáš Hurník. Záštitu nad koncertem, na němž bude přítomen autor premiérované skladby, převzal starosta města Dvora Králové Jan Jarolím.

Již po sedmé v řadě se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční koncert s premiérou skladby významného soudobého hudebního skladatele. Letošním autorem, který napsal a věnoval kompozici Královédvorskému chrámovému sboru, je Lukáš Hurník. Text jeho skladby Litanie ke sv. Janu Křtiteli se přímo váže k místu, kde poprvé zazní, tedy ke královédvorskému kostelu sv. Jana Křtitele.

Kromě Hurníkovy kompozice zazní na koncertu díla J. S. Bacha, J. N. Hummela, D. Bortňanského či J. Rheinbergera. Královédvorský chrámový sbor řízený sbormistrem Vítem Havlíčkem na varhany doprovodí Přemysl Kšica – absolvent pražské AMU a Hochschule für Musik ve Stuttgartu, který je nyní mj. varhaníkem v kostele sv. Mikuláše v Praze a věnuje se i koncertní činnosti – spolupracoval např. s dirigentem Sergem Baudo, sopranistkou Janou Jonášovou či sólistou Vídeňské státní opery Adamem Plachetkou.

Lukáš Hurník (* 1967) je synem proslulého skladatele, klavíristy a hudebního popularizátora Ilji Hurníka, který již Královédvorskému chrámovému sboru napsal v roce 2011 skladbu Severská ukolébavka a při jejím provedení ve Dvoře Králové byl přítomen. Lukáš Hurník, který bude rovněž 20. září přítomen provedení své skladby, je autorem děl orchestrálních, komorních i sborových. Je také činný jako hudební publicista, moderátor a zejména jako ředitel Českého rozhlasu 3 - Vltava.

 

Přečteno 51x