Vyhledej
Spolek pro Dvorek > Architektura > stavby

Uzavření mostu pro pěší do parku Schulzovy sady (2. května - 31. prosince 2023)

Redakce / 21.04.2023, Dvůr Králové nad Labem
Město Dvůr Králové informovalo občany o úplném uzavření mostu, který je hlavní vstupní branou z centra města do jediného parku ve městě: Schulzových sadů.

Most pomáhá zejména pěším překonávat Hartský potok a je hlavním uzlem cest v parku. Město odůvodňuje toto omezení nevyhovujícím stavem mostu a odhaduje trvání stavebních prací až do konce letošního roku.

Kromě opravy mostu má dojít také k opravě přilehlé části cest a přeložce některých sítí a veřejného osvětlení. 

Omezení pro pěší bez náhrady

K těmto změnám dochází v době, kdy si město zadalo studii revitalizace parku, protože má možnost na ni získat dotaci. K tomu dochází necelý rok poté, co byly do parku instalovány nové zásadní prvky - tůně a griloviště. S projektem revitalizace byla veřejnost nedávno seznámena na setkání s projektanty, na webu projektu je dokonce k prostudování analýza území a první návrhy. V rámci analýzy byly nadefinovány i největší problémy, mezi které patří právě absence přímého napojení cestní sítě s okolními ulicemi, tedy vytvoření skutečných vstupů do parku. Jeden (nejbezpečnější) se zavírá ve chvíli, kdy tento stav není vyřešený. V analýze je také popsána absence odpovídajících zpevněných set a přechodů pro chodce tam, kde se z parku vychází. 

Kudy do parku

Ve směru od centra města tak bude po dobu uzavírky možné do parku Schulzovy sady vejít buď cestou za mostem v Dukelské ulici, nebo přístupem za mostem v Legionářské ulici. Občané tak do konce roku přijdou o přirozený a klidný vstup do jediného parku ve městě z centra města. 

Bez náhrady

„Jsme si vědomi toho, že uzavření mostu přinese určitá omezení, prosíme ale občany o trpělivost a shovívavost. Most je třeba opravit, aby mohl další roky bezpečně sloužit,“ dodává místostarosta Jan Helbich, aniž by vysvětlil náročnost rekonstrukce mostu a nemožnost dočasné náhrady v jeho blízkosti pro pěší.

Nejvíce tato uzávěrka zřejmě zasáhne žáky a učitele blízké ZŠ Schulzovy sady, kteří přilehlý park využívají jak po stránce sportovní, tak odpočinkové zejména díky snadnému vstupu přes most. Delší cestu do města budou mít i obyvatelé pečovatelského domu nad parkem, pro které je cesta parkem k mostu příjemnou procházkou. Na obchůzkových trasách chybí lavičky, které by seniorům delší cestu zpříjemnily: nejbližší obchůzka je půl kilometru dlouhá (měřeno ze Školní ulice). Navíc obě ulice, po kterých obchůzka vede, patří nejfrekventovanější ulice ve městě: jedna je výpadovkou na Hradec, druhá na Trutnov. Zmíněná škola je oklopená z jedné strany parkem, z druhé strany frekventovanou křižovatkou.

Stavební práce, které by měly trvat do konce letošního roku, provede společnost MDS solution, s. r. o., Vysoké Mýto, která vyhrála veřejnou zakázku. Město Dvůr Králové nad Labem za rekonstrukci mostu zaplatí 6,5 mil. Kč včetně DPH.


Kateřina Sekyrková

Zdroj: mudk.cz, dvurkralove.cityupgrade.cz

 
Vaše komentáře
Překvapivě Václav Valášek , 23.04.2023 20:19, Reagovat
Kdo by to byl řekl, že do výzvy byla uvedena předpokládaná cena díla 4,5 mi bez DPH (https://zakazky.mudk.cz/contract_display_421.html) a vyhrála nabídka za 5,5 mil (https://www.hlidacstatu.cz/Detail/23898737?qs=ico%3A07674856).

Normálně by člověk řekl, že ta cena ve výzvě je nadsazená a ta soutěž se dělá, aby se našel nejlevnější dodavatel a něco jsme ušetřili. Místo toho to je to ještě dražší a to si rovnou můžeme přičíst vícepráce a inflační doložku, takže když to uděláme za 8 mil s DPH, budeme rádi.

Dvůr Králové je pro projektanty a stavební firmy učiněný krmelec.

Přečteno 1376x